Μοναστήρια


Νέα Μονή


Το μοναστήρι της Νέας Μονής (νέο μοναστήρι) με βυζαντινό ρυθμό χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η Νέα Μονή είναι το αποτέλεσμα της εκπλήρωσης μιας υπόσχεσης από το βυζαντινό Μονομάχο αυτοκράτορα όταν ο Μονομάχος έζησε εξόριστος στο νησί της Λέσβου. Υποσχέθηκε για την ιερή εικόνα της Θεοτόκου, να χτίσει ένα μοναστήρι για τον τόπο στον οποίο η εικόνα βρέθηκε, όταν θα γινόταν αυτοκράτορας. Δύο χρόνια μετά την υπόσχεσή του όταν πράγματι έγινε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου διέταξε καλύτερους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες του για να χτίσει τη Νέα Μονή. Η κατασκευή είχε πάρει 12 χρόνια. Ωστόσο ο Μονομάχος πέθανε πριν αυτή ολοκληρωθεί και δεν είναι σε θέση να δείτε την πλήρη δόξα της.


Η κατασκευή είναι παρόμοια με τα μνημεία που μπορεί να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη και το τυπικό στυλ του οκταγωνικού μπορεί να βρεθεί μόνο στη Χίο και στην Κύπρο.


Οι είσοδοι ήταν κατασκευασμένοι από μάρμαρο, τα ανώτατα όρια στο εσωτερικό καλύφθηκαν με χρυσό μωσαϊκό. Τα θέματα μωσαϊκό μεταξύ άλλων είναι οι Παντοκράτορες, στιγμές στη ζωή του Χριστού, της αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.


 Δυστυχώς, πολλά δόξα στη Νέα Μονή έχουν καταστραφεί από τους Τούρκους το 1822 και από το σεισμό του 1881. Το μοναστήρι είναι τώρα υπό αναστήλωση.Φωτογραφίες από τη Νέα Μονή:

Αγίας Μαρκέλλας


Το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας είναι ένα αφιέρωμα στην Αγία Μαρκέλλα που γεννήθηκε στο νησί της Χίου. Η Αγία Μαρκέλλα ήταν ένας πιστός οπαδός και οπαδός του Ιησού Χριστού. Ο πατέρας της είχε έντονα αντιρρήσεις σε αυτό αλλά αυτή είχε παρακούσει τις επιθυμίες του πατέρα της. Η διαμάχη έληξε όταν ο πατέρας της την πήγε προς τη θάλασσα όπου εκεί την αποκεφάλισε. Κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου γιορτάζεται η ημέρα της Αγίας Μαρκέλλας. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν το έθιμο και πάνε με τα πόδια μια ημέρα πριν από την πόλη της Χίου στην Αγία Μαρκέλλα περίπου 50 χιλιόμετρα, μένοντας το βράδυ στην Αγία Μαρκέλλα και να συμμετάσχουν στην τελετή το πρωί της 22ης στο όνομα και προς τιμήν της Αγίας Μαρκέλλας.Μονή Αγίων ΠατέρωνΑυτό το μοναστήρι χτίστηκε στην σπηλιά όπου οι τρεις μοναχοί που πιστώνεται με την ίδρυση της Μονής Νέα Μονή, πήρε τους όρκους του μοναχικού. Το 1688, το σπήλαιο ήταν να δώσει στον μοναχό Ιερεμία, ο οποίος ήταν από την Κρήτη, ο οποίος κατασκεύασε το ναό και χτίστηκε τρίμηνα. Το 1868, μετά το θάνατο του Ιερεμία, οι Άγιοι Παχώμιου μοναχός, από το χωριό Ελάτα της Χίου, ζήτησε τα κτίσματα και τα μετέτρεψε στο μεγαλύτερο μοναστικό κέντρο του νησιού. Θρησκευτική ζωγραφική άρχισε να ανθίζει το 1900. Σήμερα, τέσσερις μοναχοί ζουν στο μοναστήρι. Απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες μετά το ηλιοβασίλεμα.


Άγιος Μάρκος


Η μονή του Αγίου Μάρκου χτίστηκε το 1886 στο βουνό Penthodos και είναι περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Χτίστηκε από τον ασκητή Παρθένιο ο οποίος ήταν από το χωριό Δαφνώνα της Χίου και οδήγησε ασκητική ζωή του σε μια κοντινή σπηλιά. Η Μονή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό στρατό κατά την απελευθέρωση του νησιού το 1912 από το ζυγό των Τούρκων. Θρησκευτική ζωγραφική αναπτύχθηκε στη Μονή γύρω στα 1900. Σήμερα, δύο μοναχοί ζουν στη Μονή και μια πλούσια βιβλιοθήκη έχει διατηρηθεί.